Kunhan on liikettä!

02.02.2024

Miten saamme enemmän liikkuvia aikuisia? Kannustamalla ja näyttämällä esimerkkiä lapsille liikkuvaan elämäntyyliin, todennäköisyys elämäntyylin jatkumiselle aikuisuuteen moninkertaistuu. Myös tiedon lisääminen liikkumattomuuden haitoista ja liikkumisen hyödyistä on oleellista. Tärkeää olisi myös ymmärtäminen, että liike on oleellisinta. Se, että liikettä tapahtuu edes jollain tavalla. Kaikkien ei tarvitse harrastaa liikuntaa ja urheilla, arkiliikunnalla päästään jo hyvin liikuntasuosituksiin. Arkiliikunta on mahdollisesti se tärkein osuus, ja se on vähentynyt niin liikkumattomilta, kuin urheilijoilta ja lapsiltakin.


Yksi ongelma mielestäni on, että ei tiedetä mitä suositusten mukainen liikunta olisi, ja että koetaan että suositusten mukainen liikunta on pelkästään korkeatehoista urheilua tai kuntoilua, johon ei haluta sitoutua.

Liikkumattomuus aiheuttaa yli 3 miljardin kustannukset Suomessa. Liikkumattomuudella tarkoitetaan suosituksia vähäisemmällä liikunnalla. (UKK-instituutti) Suositusten mukainen liikunta tai liikkuminen on oikeastaan hyvin yksinkertaista. Yksi ongelma mielestäni on, että ei tiedetä mitä suositusten mukainen liikunta olisi, ja että koetaan että suositusten mukainen liikunta on pelkästään korkeatehoista urheilua tai kuntoilua, johon ei haluta sitoutua. Todellisuudessa suositusten mukainen liikunta on päivittäistä liikettä tai liikuntaa, kuten esimerkiksi kävelyä muutama tunti viikossa. Tämä voi koostua myös lyhyistä pätkistä päivän aikana. Jokaisen meistä ei tarvitse urheilla, mutta jokaisen tulisi liikkua jollain tavalla päivittäin.

Kun halutaan tehdä elämänmuutos oman liikkumisen suhteen, voi olla helpointa mennä liikuntasuositusten ohjeistusten mukaan. Aikuisen liikuntasuositus on reipasta liikuntaa 2,5 h tai rasittavaa liikuntaa 1,15h viikossa. Lisäksi suositellaan lihaskuntoa/ liikehallintaa haastavaa liikuntaa 2 kertaa viikossa. Nämä viikoittaiset suositukset voidaan koostaa lyhyistä pätkistä ja uskon, että moni kokee, että liikuntaa kuuluisi harrastaa tietyn aikaa, erillisenä aktiviteettina. Vaikka todellisuudessa tehokkaampaa voi olla, että liikkuminen nivoutuu päivän aikana moniin eri kertoihin ja arjen tapahtumiin ja ihminen olisi aktiivinen päivän aikana, eikä aseta liikuntaa tiettyyn toimintoon ja ajankohtaan. 


Tästä liikuntasuosituksiin UKK-instituutin sivuille. 

https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-suositukset/aikuisten-liikkumisen-suositus/

Lähteet: https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumattomuuden-kustannukset/liikkumattomuuden-kustannukset-suomessa/


Kirjoittanut: Janni, liikuntaneuvoja, urheiluhieroja ja fysioterapiaopiskelija