Mikä esidiabetes?

12.03.2024
Jos havaitaan kohonnut verensokeri ajoissa, on mahdollista kokonaan estää diabeteksen puhkeaminen

Tämä aihe tuli mieleen fysioterapiaopintojen tehtävää kirjottaessa. Tehtävässä käsiteltiin kuvitteellisen henkilön hakeutumista sairaalaan sydänoireiden takia ja selviää, että hänellä on ollu sydäninfarkti, johtuen ateroskleroosista eli valtimonkovettumataudista. Lisäksi potilaalla todetaan kohonneet paastoverensokeri arvot viitaten esidiabetekseen ja kohonnut LDL-kolesteroli (paha kolesteroli) arvo. Näistä kaikista sairauksista voisi jotain kirjoittaa, mutta aloitetaan nyt kohonneesta verensokeriarvosta eli esidiabeteksesta.

Kohonnut verensokeri on oleellista tunnistaa, koska vuosien mittaan se kehittyy usein diabetekseksi. Jos havaitaan kohonnut verensokeri ajoissa, on mahdollista kokonaan estää diabeteksen puhkeaminen. Esidiabeteksen suurin syy on vyötärölihavuus, jossa rasvakudosta on sisäelimien ympärillä. Tämän seurauksena aiheutuu insuliiniresistenssi, eli insuliinin normaali vaikutus soluissa heikkenee ja seurauksena verensokerin nousu. Vähäinen liikunta heikentää myös insuliinin vaikutusta. Jos verensokerimittauksissa todetaan esidiabetes, kannattaa ryhtyä ehkäisytoimenpiteisiin diabeteksen puhkeamisen estämiseksi. Muutaman kilon laihduttaminen vähentää diabeteksen puhkeamisen vaaraa jo paljon. Sisäelinten rasvaa voidaan vähentää liikunnalla ja se on vaikuttavaa diabeteksen ehkäisyssä, vaikkei paino tippuisikaan. Tehokkain tapa ehkäistä diabetesta on muuttaa ruokailutottumuksia ja lisätä liikuntaa. (Verensokeri koholla: Käypä hoito- suositus 2022.)

Nuorten ja nuorten aikuisten tyypin 2 diabetes on yleistynyt nopeammin, kuin muualla Euroopassa. Vuodesta 1990 vuoteen 2019 tyypin 2 diabeteksen esiintyvyys kasvoi 285% alle 25- vuotiailla. Vain Iso-Britanniassa on suurempi esiintyvyys, kuin Suomessa.

Diabeteksen seulonnasta on käytössä erinomainen riskitesti, joka voidaan täyttää netissä. Erityisesti jos on ylipainoa, testi kannattaa tehdä koska lihavuus lisää suuresti diabeteksen vaaraa. Jos riskitestissä saa 12 pistettä tai sen yli, on diabeteksen vaara suurentunut tulevina vuosina.

Voit tehdä riskitestin tästä.

  • 7-14 pistettä: Voi olla, että osa pisteistä koostuu perimästä, iästä ja asioista joihin et voi vaikuttaa. Tällöin on hyvä kuitenkin tiedostaa, että riski on hiukan kohonnut. Jos pisteitä kertyy asioista, joihin voit vaikuttaa, kannattaa kiinnittää huomiota omaan liikkumiseen ja ruokailutottumuksiin
  • 15-20 pistettä: Kannattaa hakeutua terveydenhoitajan tai työterveydenhoitajan vastaanotolle mahdollisiin jatkotutkimuksiin ja aloittaa elintavoissa muutoksen diabetesriskin alentamiseksi.
  • Yli 20 pistettä: Sinulla voi jo olla oireeton tyypin 2 diabetes. Hakeudu ensitilassa terveysasemalle verensokerin mittaukseen. (Diabetesliitto)



Kirjoittanut Janni, ft-opsikelija, urh.hieroja ja liikuntaneuvoja


Lähteet:

Diabetesliitto https://www.diabetes.fi

Diabetesliitto. Nuorten ja nuorten aikuisten tyypin 2 diabetes yleistynyt Suomessa muuta Eurooppaa nopeammin

https://www.diabetes.fi/yhteiso/ajankohtaista/nuorten_ja_nuorten_aikuisten_tyypin_2_diabetes_yleistynyt_suomessa_muuta_eurooppaa_nopeammin.24637.news#4f1c81ac

Duodecim. Verensokeri koholla (esidiabetes) 

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01134